Nejlevnější povinné ručení – kdo má nárok?

Nejlevnější povinné ručení - kalkulačka ručení

Spojení „má nárok“ je částečně zavádějící (nárok není skoro na nic a už vůbec ne v tržním prostředí), ale v článku popíšeme zaběhlá pravidla pojišťoven, v kterých výrazně zvýhodňují určité osoby.

Článek o tom, jak získat a udržet si nejlevnější povinné ručení.

Výhody získává ten, kdo:

Nebourá

Osoba, která nezpůsobila autonehodu a je pojištěna minimálně 160 měsíců má nárok na maximální bonus (50% (některé pojišťovny dávají dokonce 55-60%)). Většina pojišťoven nabízí dodatečná zvýhodnění, takže se můžete dostat až na třeba 80% původní ceny pojištění.

 

Je dlouhodobým zákazníkem pojišťovny

Jste-li již několik let u jedné pojišťovny, určitě se nabízí sleva „za věrnost“, pokud vám ji pojišťovna již nepřičítá automaticky. Získání nového zákazníka je totiž mnohem dražší, než udržení stávajícího. Nebojte si tedy o slevu říct.

 

Využívá akčních nabídek

Využivateli akčních nabídek a pravidelně provádíte kalkulaci povinného ručení určitě ušetříte nemalé peníze z ceníkových cen pojišťoven. Pojišťovny totiž mají „své ceny“ pro získávání nových zákazníků. Doporučujeme tedy pravidelně kontrolovat nabídky i ostatních pojišťoven.

 

Je starší osoba

Jeteli starší osoba, předpokládá se, že nejednáte příliš zbrkle a agresivně. Pojišťovny toto zohledňují do svých nabídek a určitě budete mít levnější pojištění nežli ten, komu je pod 30 let.

Pokud vám však je do 30 let, nabízí se malý trik. Uzavřete povinné ručení na osobu starší a nejlépe dlouhodobě (a bez nehod) pojištěnou (je jedno u které pojišťovny). Získáte tak značnou část jejich výhod. Tento způsob je, samozřejmě, legální. Nekteré pojiťovny již však tento postup nedovolují a je li provozovatel jiný, nežli pojistitel, mohou vám dát standardní cenu nebo méně výhodnou. Je třeba zase využít kalkulace a podívat se na konkrétní nabídky pro váš případ.

 

Má trvalé bydliště mimo velké město

Máteli trvalé bydliště někde na vesnici nebo malém městě, získáváte výhodu. Pojišťovna totiž předpokládá, že je u vás mnohem menší riziko autonehody, než u osoby, která se pohybuje v Praze a vetších městech, kde je větší koncentrace aut a aktivních řidičů.