Bez povinného ručení? Nejezděte!

Uvažujete jízdě nebo snad jezdíte bez povinného ručení? Dejte si velký pozor. Tento risk důrazně nedoporučujeme!

 

Co je povinné ručení?

Jezdíte bez povinného ručení? Pozor!

Povinné ručení je zákonné pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla (auto, motorka, traktor, atd.). Povinnost mít sjednané povinné ručení mají všichni provozovatelé, resp. vlastníci motorových vozidel, které se pohybují na veřejných komunikacích.

 

K čemu je?

Zákon č. 168/1999 Sb. (Zákon o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla). Pojištění je platné v ČR i zahraničí (vymezeno v zelené kartě, vydané k pojistce). Pojištění se vztahuje na:

  • škody na zdraví nebo usmrcením,
  • škody vzniklé poškozením, zničením nebo ztrátou věci,
  • škody, které mají povahu ušlého zisku,
  • účelně vynaložené náklady spojené s právním zastoupením poškozeného.

 

Jak a kde si jej sjednat?

Můžete si jej sjednat s okamžitou platností. Pokud využijete naši kalkulačku povinného ručení a sjednáte si některou z vybraných nabídek online, můžete mít vozidlo ihned pojištěné.

 

Proč jej mít?

Pokud způsobíte škodu vozidlem bez povinného ručení, veškeré náklady hradíte z vlastních peněz. Škody mohou jít od desítek tisíc do desítek milionů korun. K tomu vám ještě bude napočítáno pojištění zpětně (velmi drahé) od České kanceláře pojistitelů, která sdružuje pojišťovny, které poskytují povinné ručení.

 

Kdy nemusíte mít povinné ručení?

Pokud neprovozujete vozidlo na veřejných komunikacích, nemusíte mít povinné ručení. Příkladem může být jízda po soukromém pozemku.